Rooibos

New product

Cena za 50 g

60 Przedmioty

  • 50 g
  • 100g
  • 200g
  • 500g

7,50 zł

Opis produktu

Czerwonokrzew afrykański, z którego powstaje Rooibos, uprawniany jest w Republice Południowej Afryki. Po wysuszeniu jego przypominające igły liście są cięte na drobne kawałki. Napar cechuje się delikatnym, naturalnie słodkim smakiem z miodowymi nutami.

Rooibos nie zawiera kofeiny i jej pochodnych, dlatego można bez ograniczeń pić go o każdej porze dnia, nawet przed snem, bez obawy o efekt pobudzenia. Może być podawany niemowlętom (dodany do mleka usprawnia pracę jelit i chroni przed kolką) oraz małym dzieciom, kobietom w ciąży (jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza oraz działa przeciwwymiotnie) oraz mamom karmiącym (stymuluje pracę gruczołów mlecznych).

Napar jest źródłem minerałów, które wspomagają przemianę materii (żelazo, potas, miedź), wzmacniają zęby i kości (wapno, mangan, fluor) oraz regulują prawidłowe działanie system nerwowego (cynk, magnez).

Rooibos można pić zarówno na ciepło, jak i w postaci mrożonego napoju.

Sposób przygotowania

4-5 minut

96 st. C

1-2 łyżeczki na filiżankę

Restrykcyjne przestrzeganie czasu parzenia nie jest aż tak istotne- dłuższe zaparzanie da mocniejszy napar bez negatywnych efektów 'przeparzenia'.

Możliwe jest dwu- lub trzykrotne użycie tych samych igiełek. Z uwagi na ich mały rozmiar do przygotowania naparu polecamy użycie filtru papierowego bądź zaparzacza z gęstym sitkiem.

Rooibos można przygotować również w postaci mrożonego naparu. 3 łyżki stołowe suszu zalać 1 litrem wody o temp. 96 st. C. Po zaparzeniu napar przecedzić, ostudzić, dodać łyżkę miodu i sok z płowy cytryny. Całość dokładnie wymieszać, po czym wstawić na kilka godzin do lodówki.

Opinie

Napisz recenzję

Rooibos

Rooibos

Cena za 50 g

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: