Ilex Guayusa (brat Yerba Mate)

New product

Cena za 25 g

Siostra Yerba Mate. Odznacza się dużą zawartością naturanej kofeiny. Można ją używać jako zdrowy zamiennik kawy.

48 Przedmioty

  • 25 g
  • 50 g
  • 100g
  • 200g
  • 500g

16,00 zł

Opis produktu

Miej znany brat Yerba Mate.

Ilex Guayusa, podobnie jak Yerba Mate, jest to drzewo z rodziny ostrokrzewów pochodzące z Amazonii i należy do tzw. „świętych drzew kofeinowych”.

Ilex Guayusa jest bogata w kofeinę (4-6%, co sprawia, że jest jedną z najbardziej zasobnych w ten związek roślin na świecie), teobrominę (substancja pobudzająca, która znajduje się w czekoladzie) oraz L-teaninę (aminokwas występujący naturalnie w liściach zielonej herbaty, który poprawia koncentrację oraz pozwala uzyskać stan pełnego relaksu). Guayusy jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy (ma ich dwa razy więcej niż zielona herbata)!

Połączenie powyższych składników sprawia, że Guayusa odznacza się działaniem zarówno pobudzającym (w zakresie podobnym do Yerba Mate) jak i uspokajającym organizm. Regularne spożywanie naparu wzmacnia sny oraz ułatwia ich zapamiętywanie. Zapewnia jasność umysłu i dobre samopoczucie.

Napar jest delikatny w smaku, łagodniejszy i bardziej słodki niż gorzkawa Yerba Mate.

Dlaczego warto zamienić kawę na Guayusę?

-kawa wypłukuje magnez oraz zaburza pracę układu pokarmowego. Może wywoływać drżenie rąk, nadpobudliwość, rozdrażnienie i podenerwowanie. W przypadku Guayusy zawarta w niej L-teanina łagodzi i równoważy uczucie irytacji spowodowane przyjęciem dużej dawki kofeiny;

-słodzona kawa odznacza się dużą kalorycznością oraz powoduje wahania cukru we krwi. Guayusa nie zawiera garbników, dlatego nie jest gorzka jak kawa czy herbata, nie trzeba więc jej słodzić;

-kawa zawiera mało antyoksydantów, zaś Ilex guayusa ma więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata!

Więcej na temat Ilex Guayusa można przeczytać na naszym blogu TUTAJ

Postać: mielony liść

Pochodzenie: Peru

Proponowany sposób przygotowania

Guayusę można przygotować na dwa sposoby:

-1 czubatą łyżeczkę sproszkowanej guayusy zalać wrzątkiem, odczekać ok. 5 minut po czym odcedzić;

-1 czubatą łyżeczkę sproszkowanej guayusy zalać 0,3l wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Przecedzić.

Pozostałą po gotowaniu guayusę można wykorzystać jeszcze 2-3 krotnie. Należy jednak pamiętać, że z każdym kolejnym użyciem napar będzie słabszy.

Przeciwwskazania i interakcje

Guayusy nie powinny spożywać osoby biorące leki przeciwdepresyjne z grupy SSRI (np. Prozac, Zoloft) ponieważ jest inhibitorem MAO.

Opinie

Napisz recenzję

Ilex Guayusa  (brat Yerba Mate)

Ilex Guayusa (brat Yerba Mate)

Cena za 25 g

Siostra Yerba Mate. Odznacza się dużą zawartością naturanej kofeiny. Można ją używać jako zdrowy zamiennik kawy.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: